تجمع اعتراضی رانندگاني كه كاميون های چيني را به نام ژاپني به آنها فروختند

 

خبرگزاری حکومتی ایلنا: در روز روشن کامیون چینی را به اسم نیسان ژاپنی به ما قالب كرده‌اند/ به آقایون سایپايي بگویید هر چه پول داديم مال خودتون، حالا 10 میلیون تومان بدید یک پیکان بخريم مسافرکشی كنيم.کالاهای چینی بر همه جهان سایه افکنده و ایران بیشترین آسیب را از واردات این کالاهای بی‌کیفیت متحمل می‌شود. تا دیروز صنعت کفش کشور را تعطیل کردند؛ نساجی را به بحران کشیدند؛ لوازم خانگی را نابود کردند و بسیاری موارد دیگر که قابل طرح نیست اما امروز شاهد تردد کامیون چیني با نام‌های «نیسان ژاپنی» در جاده‌های کشور هستیم اما این بار هم چین به کالایی یک بار مصرف تبدیل شده واز همه بیشتر رانندگان این کامیون‌ها آسیب دیده‌اند. رانندگاني كه ديروز در مقابل در شمالي مجلس جمع شده بودند تا صداي اعتراض خود را به گوش نمايندگان برسانند. ماموران نیروی انتظامی در بین رانندگان معترض حضور داشتند تا اين اعتراض از حد اعتدال خارج نشود؛ یکی ازرانندگان سرگرد نیروی انتظامی را در آغوش می‌گیرد صورتش را می‌بوسد و می‌گوید: «جناب سروان، به خدا، جون به لبم رسیده، دیوونه که نیستم توی این سوز سرما از صبح تا 5 بعدازظهر از اون سر شهر بیایم جلوی مجلس به خدا بدبخت شديم و صدامون هم به گوش هیچ کس نمی رسه». سرگرد نیروی انتظامی که گویا عادت کرده به او جناب سروان بگویند پاسخ می‌دهد من هم می‌فهم اما شماهم مراقب رفتارتان باشید.


علی اصغر یوسف نژاد عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در حالی که با چند تن از رانندگان به داخل مجلس می‌رود خطاب به خبرنگاران می‌گوید: از این کامیون‌داران گزارش تهیه کنید که در روز روشن کامیون چینی را به اسم نیسان ژاپنی قالبشان کرده‌اند ببینید اینها بدبخت شده‌اند وهیچکس هم به فریادشان نمی‌رسد.


اسد زنگنه یکی از افرادی است که در فروردین 85 کامیونش را تحویل گرفته و با وجودی که هنوز 30 قسط بدهکار است ماشینش از کار افتاده است.


وی با اعلام اینکه در کرمانشاه به دادگاه شکایت کرده است و در حالی که مدارکش را نشان می‌دهد می‌گوید کلی پول به کارشناس دادیم و پس از بازدید کامیون «وانگ دانگ» اعلام شد که این خودرو کشنده نیست بلکه از رده خارج است و جوابگوی شرایط جاده‌ای ایران نیست. می‌گویند 300 اسب بخار قدرت دارد در حالی که 30 اسب هم قدرت ندارد و کارشناس اعلام رسمی کرده که وانگ دانگ در حد یک کامیونت است.


امیدزارعی که در یک سال 2 بار موتور کامیونش را تعمیر کرده است می‌گوید: 2 بار هم گیربکس تعمیر کردم که هر بار یک میلیون تومان هزینه پرداخت کرده‌ام. وی با اعلام این که قرار بوده گارانتی این مبالغ را بپردازد می‌گوید: اگر شما پول دیدید ما هم دیدیدم. این کامیون‌ها بدمصب چینی که خبر نمی‌کند، یک بار تو اصفهان خراب شد و مجبور شدم واتر پمپ، پمپ باد وکلی دستگاه‌های دیگر را عوض کنم در حالی که هیچکدام به یکدیگر ارتباط ندارد.


زارعی با اعلام اینکه 2 بار سوپر کامیون را عوض کرده است می‌گوید: سیم گاز کامیون پاره شد رفتم عوض کنم مکانیک گفته سیم گاز موتور سیکلت بخر بیار برات عوض کنم. آخه این چه وضع کامیون‌داری شده است.

 

حمیدی که 4 سال قبل برای خرید کامیون نیسان دیزل از طریق روزنامه‌های کثیرالانتشار ثبت نام کرده می‌گوید 21 میلیون تومان پول دادم که نیسان دیزل را از سایپا تحویل بگیرم اما وانگ دانگ تحویلمان دادند.


وقتی شروع به کار کردیم دیدیم کشش ندارد واز سال 84 تا به حال 3 مرتبه موتور تعمیر کرده‌ام همان سرویس اول که کامیون را تحویل گرفتم گیربکس را عوض کردم و تا به حالا 8 بار گیربکس تعمیر کرده‌ام به خاطر سیم کشی یک سال کامیون خوابیده هر روز یک جای سیم کشی آتش می‌گیرد.


وی با اعلام اینکه ماشین را 86 میلیون تومان خريده‌است؛ می‌گوید: کارشناس قیمت وانگ دانگ را 12 میلیون تومان اعلام کرده و حق هم دارد چون امروز که تعمیر کنیم فردا خراب است.


حمیدی در حالی که دستش را زیر گلویش گذاشته در بین رانندگان فریاد می‌زند: آقا به اینجام رسیده از قول من به آقایون سایپايي بگویید هر چه پول دادم مال خودتون، حالا 10 میلیون تومان بدید یک پیکان بخرم برم مسافرکشی، کامیون سواری را به برکت شما نخواستیم.


محمدی تقی مسکین برگه شماره‌گذاری و نامه سایپا را نشان می‌دهد و می‌گوید: کارخانه سایپا در برگه معرفی به شماره‌گذاری کامیون را نیسان دیزل ژاپن معرفی کرده اما وقتی رفتیم شماره‌گذاری و 2 ماه بعد که کارت خودرو در کارخانه هایمان آمد رویش نوشته شده بود کامیون وانگ دانگ.


وی با اعلام اینکه حق بارگیری وانگ دانگ 15 تن است می‌گوید: سایپا دیزل حق بارگیری را 45 تن و راهنمایی رانندگی 40 تن اعلام کرده است به دلایل فوق به دادگاه شکایت کردیم و پس از ارایه مدارک یک جمله به ما گفتند، این مصداق بارز کلاه برداری است و رای را به نفع ما دادند.


مسکینی با اعلام این که تصور کنید قرارداد خريد پژو سواری ببندید اما پژو آردی تحویل بگیريد گفت: هر کس در هر مقامی که باشد چنین معامله‌ای را نه تنها انسانی بلکه شرعی و اخلاقی نیز نمی‌داند به ویژه آنکه این قرارداد از بیخ و بن باطل است زیرا براساس عقود اسلامی نمی‌توان یک کالایی را نام برد و کالای دیگری را تحویل داد.


ولی مشیری اهل انزلی است و فریاد می‌زند که بیچاره‌مان کرده‌اند و می‌گوید: ما را مجبور کرده‌اند که وانگ دانگ را سالی یک میلیون و 800 هزار تومان بیمه کنیم و برای این مساله 7 چک به همین مبلغ گرفته‌اند اما جالب اینجاست که همین کامیون را با قیمت 600 هزار تومان در هر بیمه‌ای که اراده کنیم بیمه می‌کنند تازه تضمین هم نمی‌خواهند.


وی با اعلام اینکه برای تضمین بیمه که هر سال به همین شرکت طرف قرارداد خاص مراجعه کنیم یک چک 68 میلیون تومانی ضمانت گرفته‌اند، می‌گوید: هر سال مجبور هستیم از هرگوشه ایران که زندگی می‌کنیم به تهران بیاییم و از همین شرکت خاصی کارت بیمه را بگیریم و معلوم نیست چه کسی در این معامله صاحب نفع است و چه قدرتی دارد که هزاران راننده کامیون را از سراسر کشور به یک دفتر خاص می‌کشاند.
یکی دیگر از رانندگان می گوید: سه سال است کامیون را تحویل گرفته‌ام و 7 بار موتور تعمیر کرده‌ام که 5 بار شامل گارانتی شده و 2 بار هم آزاد تعمیر کرده و هر بار حدود 2 میلیون و 800 هزار تومان خرج کرده‌ام چندین بار سیم‌کشی ماشین آتش گرفته است شیشه جلو می‌شکند و تکه‌های آن به یک باره توی سر و صورت راننده پاشیده می‌شود درحالی که اگر شیشه شکست باید همانجا ثابت بماند اتاق کامیون زنگ زده زیرا بدون آستر و زیر کار رنگ زده‌اند، گیربکس با موتور همخوانی ندارد و خلاصه کلام پول داده‌ایم و سرطان خریده‌ایم.
یکی دیگر از رانندگان که حاضر نیست نامش را بیاوریم نامه کارشناسی دادگاه اسلام آباد غرب را نشان می‌دهد و از روی اظهار نظر کارشناسی چنین می‌خواند: کامیون وانگ دانگ چینی برای اولین بار در ایران عرضه شده ساخت چین و از طریق گمرک بندرعباس وارد ایران شده است از نظر بین‌المللی فاقد استاندارد جاده‌ای است و در سطح کشور جزو خودروهای حادثه خیر شناخته می‌شود.
کاربرد این خودرو کشنده نیست موتور وانگ دانگ در سال‌های1965 تا 1975 میلادی در آمریکا تولید به دلیل کیفیت پایین از رده خارج شده است تا اینکه کشور چین آن را خریداری کرده و به جای ارتقای سطح کیفیت آن را کاهش داده است.


در ادامه گزارش دادسرای اسلام آباد آمده است: کشور چین به دلیل کارآیی پایین این موتور، آ‌ن‌را به روی اتاق جدید نصب و نام آن را وانگ دانگ 300 T گذاشته و برای اولین بار به ایران صادر کرده است.


در ادامه گزارش دادسرای اسلام آباد غرب آمده است: وارد کننده ایرانی ، وانگ دانگ را با نام و آرم جعل وارد کرده و فروخته که این مصداق عوامفریبی و استفاده از آرم شرکت‌هاي معتبر است.


یکی دیگر ازمالکان خودرو که وی نیز مایل نیست نامش برده شود می‌گوید: مصرف سوخت و انگ دانگ در جاده های معمولی و در اصطلاح کفی به ازای هر 100 کیلومتر 50 لیتر گازوئیل و در سربالایی ها 70 لیتر است درصورتی که کامیون‌های دیگر 27 تابعه لیتر سوخت مصرف می کنند.


راننده دیگری نیز می‌گوید: وانگ دانگ در جاده تعادل ندارد وبه نظر می‌رسد که لاستیک‌هایش پنجر شده و این برای رانندگی بسیار خطرناک است.


وی با اعلام این که هر چرخ وانگ دانگ 20 پیج دارد می‌گوید: پیچ این چرخ‌ها باز نمی‌شود و برای اولین بار که خواستم لاستیک را عوض کنم مجبور شدم به شهر بروم و دستگاه جوش بیاورم تا پیچ را حرارت داده و بتوانیم باز کنیم.


مثل گوشت قربانی شده‌ام ده‌ها راننده که هر یک به انداز یک مثنوی درددل دارند هر لحطه مرا به طرف خود می‌کشند تا از دردهایشان بگویند گاهی با یکدیگر بر سر اینکه کدام اول صحبت کند یا اینکه در میان حرف یکدیگر وارد نشوند جر و بحث می‌کنند دیگر حرف‌ها تکراری شده اما همه در یک معنا متفق‌القول هستند و آن اینکه کامیون وانگ دانگ بدبخت‌شان کرده است.
تصمیم می‌گیرم از جمع رانندگان بیرون بیایم که یکی از رانندگان می‌گوید: وانگ دانگ بدبخت‌مان کرده است هر چه در می‌آوریم خرج خودش می‌کنیم مثل آدم‌های معتاد شده‌ایم که وسایل خانه را می‌فروشیم و خرج کامیون صفر کیلومتر می کنیم، فقط همین مانده که زندگی‌مان را هم از دست بدهیم.

گزارش از کورش شرفشاهی